Vetenskapligt råd hårforskning

Vetenskapligt råd hårforskning

Follicum har byggt upp ett internationellt kvalificerat vetenskapligt råd med erfarenhet och kunskaper inom hårforskningsområdet och läkemedelsutveckling. Syftet är att strategiskt diskutera forskningen i företaget för att maximera utvecklingspotentialen i projektet.

Medlemmar i rådet:

Anna Hultgårdh Nilsson

Professor Anna Hultgårdh Nilsson doktorerade i medicinsk cellbiologi vid Karolinska Institutet och gjorde därefter en post doc vid Cedars-Sinai Medical Center, University of California Los Angeles. Därefter tillbringade Hultgårdh Nilsson ytterligare ett par år på Karolinska institutet där forskningen var fokuserad på betydelsen av kärlväggens glatta muskelceller i uppkomsten av arterisklerotiska plack. 1998 flyttade Hultgårdh Nilsson sin verksamhet till Lunds universitet där hennes forskning behandlar cell- och molekylärbiologiska frågeställningar i den arteriosklerotiska processen. 2011 grundade Hultgårdh Nilsson Follicum tillsammans med Pontus Dunér och LU Bioscience AB.

Amos Gilhar

Professor Amos Gilhar innehar en tjänst som Professor Emeritus vid Medicinska avdelningen på Technion Israel Institute of Technology. Professor Gilhar har under de senaste tre decennierna arbetat i området immunodermatologi där han framgångsrikt har bidragit till utvecklingen av humaniserade musmodeller som idag används som modeller i prekliniska studier för att testa effektiviteten hos nya läkemedel mot framför allt tillstånd som håravfall. Hans forskningsområden innefattar även autoimmuna hudsjukdomar, såsom alopecia areata.

Ralf Paus

Professor Ralf Paus innehar tjänsterna Head of Experimental Dermatology vid universitetet i Lübeck, Tyskland, och Professor of Cutaneous Medicine vid universitetet i Manchester, UK. Professor Paus har studerat hårsäckarnas biologi och patologi under många år och är världsledande inom detta område. Paus är särskilt intresserad av att förstå de molekylära mekanismer som styr hårsäckarnas funktion vid utvecklingen av sjukdomar som till exempel alopecia.

Maria Kasper

Dr Maria Kasper är forskare vid Karolinska institutet i Stockholm. Hennes forskning är inriktad på hårsäckarna där hon och hennes team specifikt studerar reglering av celldelning. I hårsäckarna delas och förökas cellerna snabbt och det är en utmärkt modell för att förstå molekylära mekanismer för både hur cancer uppstår och hur vanliga sår på huden läker. Dr Kasper har fått flera priser och utmärkelser de senaste åren, såsom Ragnar Söderbergs stiftelse och Cancerfondens ”Young Investigator Award”.

Jan Nilsson

Dr Jan Nilsson är professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet i Malmö där han och hans team forskar på ateroskleros (åderförkalkning). Deras forskning syftar till att ta fram ett nytt vaccin mot åderförfettning som ska lära immunsystemet att agera på ett bättre sätt vilken kan minska risken för att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Dr Nilsson är disputerad läkare från Karolinska Institutet och har publicerat mer än 300 vetenskapliga artiklar. Han ingår i redaktionerna för tidskriften Atherosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology och är sedan mars 2015 invald som medlem i Kungliga Vetenskapsakademin.

Ulrike Blume-Peytavi

Dr Blume-Peytavi är professor och medicinsk chef för Avdelningen för dermatologi och allergi, samt direktör för Kliniska forskningsenheten för hår- och hudvetenskap (CRC) och barndermatologiska enheten vid Charité Universitetssjukhus i Berlin, Tyskland. Hennes kliniska forskningsintressen omfattar modern dermatoterapi, hårväxtstörningar orsakad av hormonell dysreglering och barndermatologi.